Trendien perässä vai aikaa kestävää?

Minulla on luontainen taipumus innostua uusista trendeistä ja oikein yrittää etsiä niitä. Joskus tuntuu, että lähden joka haihattelun perään. Mies välillä toppuuttelee, että: “Mietipä nyt oikeasti, onko tämä sellaista mitä haluat vaikka kymmenen vuoden päästä edelleen.” Tuo lause on mielestäni ihan validi ja hyvä kysyä itseltään aika ajoin. Varsinkin kokonaiskuvaa katsoessa. Olen kuitenkin sitä mieltä, vaikka aika ajoin kysyn itseltäni tuota yllä mainittua kysymystä, että joissain detaljeissa on kiva revitellä. Ja on ihan ok, että oma vuosikymmen tai aikakausi näkyy, varsinkin jos se on hyvällä maulla ja huolella toteutettu.
Rakentamisessa tärkeää on tietenkin, että peruselementit ja materiaalit ovat varmaa ja kestävää laatua. Ihan jo senkin takia, ettei tule ikäviä yllätyksiä rakenteissa tai niihin kohdistuvassa kulutuksessa. Erilaisten, varsinkin luonnonmukaisten rakennusmateriaalien käyttö kiinnostaa myös meitä. Niitä on käytetty ja tutkittu huomattavasti enemmän muualla kuin meillä Suomessa.

Sisustuksessa pitäisin suuret pinnat suhteellisen ajattomina. Tässä yhteydessä tarkoitan ajattomuudella mahdollisesti luonnon materiaaleja, neutraaleja värejä ja tuotteiden laadukkuutta. Myös tuotteiden puhtaus ja kulutuksen kestävyyskyky ovat tärkeitä elementtejä. Ekologisuus ja puhtaus kulkevat käsi kädessä, mutta taitavat nekin olla vähän tämän hetken ”trendejä”. Revittelisin erilaisilla pinnoilla ja tekstuureilla niin paljon kuin oman hyvän maun raja sallii ja sillä tavalla toisin tämän hetken in-juttuja mukaan klassisen sisustuksen perustaan.
Itse kamppailen suunnittelussa sen kanssa, kuinka pitää kokonaisuus yhtenäisenä. Ihailen yhtenäisen linjakkaita kokonaisuuksia, jotka saattavat muodostua kahdesta kolmesta perusmateriaalista, joita on hyödynnetty johdonmukaisesti ja kauniisti läpi koko kodin. Tällä lähestymistavalla toteutetut kodit ovat yleensä kauneimpia mitä tiedän. Joskin, ehkä salaa mielessäni määrittelen ne hieman kalseiksi ja tylsiksi pidemmän päälle.

Tykätään katsoa miehen kanssa kansainvälisiä talo/asumis/kiinteistönvälitys -ohjelmia. Tutkitaan niissä esitettyjä taloja; välillä pausetetaan, välillä kelataan eteenpäin ja taas takaisin, että nähdään jokin esittelyssä olevaan taloon toteutettu ratkaisu kunnolla. Nuo kansainväliset kohteet ovat usein paljon rohkeampia mitä meillä täällä Suomessa ja toimivat inspiraationa. Kohteessa saattaa olla esimerkiksi kolmea tai jopa neljää eri puulajia hyvällä maulla sulassa sovussa keskenään toteutettuna. Samoin väreillä ja tyyleillä leikittely on suuressa maailmassa uskaliampaa ja oikein yhdistettynä supersiistiä! Tietysti niitä överikohteita ja hirvityksiä löytyy myös.


Meidän projekti on ollut hieman pitempikestoinen kuin keskiverto yhden talon rakennusurakka. Tänä aikana tuntuu, että pinnalla olevat trendit alkavat jo osittain hiipua ja uusia nostaa päätään. Ja koska, kuten alussa sanoin, että luontainen innostukseni on haistella uusien trendien perään, haluaisin tietää jo pitkälle tulevaisuuteen ja nähdä väläyksiä mitä uusia juttuja tulevat vuodet taas tuovat mukanaan ja olla ensimmäisten joukossa toteuttamassa niitä.
Samalla tavalla mielestäni oma maku voi kehittyä myös toiseen suuntaan ja on mahdollista tykästyä klassikoihin, joista ei aluksi juurikaan välittänyt. Meidän tapauksessa tällaisia ovat mm. musta keittiö, leijuva takka ja Flossin kattokruunu.

Tärkeintä on mielestäni materiaalien harmoninen yhdistely ja tasapainoinen kokonaisuus. Rohkeat detaljit ja kokeilevat yhdistelmät tuovat lisättyä särmää tarvittaessa. Eikä haittaa, että mieli muuttuu tai, että kaikkea ei saa aina ensimmäisellä kerralla juuri sellaiseksi kuin haluaa. Kaikesta voi oppia!
Kuvat Pinterestistä: The Local Project, Dezeen, Behance, Leibal, DPages, Morgan Torggler, The Bathrooms – Alex and Corban build