Luukku 7. Vinkkejä rakennusprojektin suunnitteluun
Mitä tulisi ensimmäisenä ottaa huomioon, kun lähtee suunnittelemaan rakennusprojektia? Tämän kysymyksen olen kuullut useampaan kertaan. Samoin kysymyksen: Miten uskalsitte lähteä tällaiseen projektiin?
Omat ominaisuudet
Ensimmäiseksi tulee miettiä, että onko sen tyyppinen ihminen, että kestää urakan eri vaiheet, monta eri vaihtuvaa tekijää, muutoksia, hidastuksia ja itsestä riippumattomia vaikuttajia ja lopputuloksia. Rakennusprojekti vaatii siis kärsivällisyyttä ja dynamisuutta yhtä aikaa. Päätöksiä täytyy voida tehdä nopeasti ja monia eriaikaisia asioita täytyy edistää yhtäaikaisesti.
Hyvä tiimi
Hyvä tiimi on kaiken a ja o. Tämä on ehkä vähän klisee, mutta täysin totta. Itsensä on hyvä ympäröidä osaavilla ja luotettavilla ihmisillä, oli kyseessä sitten parisuhde, urakoitsija, työporukka, arkkitehti, rakennesuunnittelija, työnjohtaja ym. Tiimityö tarkoittaa myös toisten mielipiteiden huomioimista ja omien näkemysten harkitsemista. Omaan visioon on hyvä luottaa, mutta itseään paremmilta voi myös aina oppia.
Ajoitus ja suunnittelu
Olennaista on tietysti hyvä suunnittelu. Meillä suunnittelu alkoi haaveilulla tontista. Kun tontti oli olemassa mietimme kuka olisi hyvä arkkitehti meillä. Meidän tapauksessa kyseessä on useamman talon projekti ja jo sen takia on vaadittu huolellisesti suunnittelua. Meidän rinnetontille ei olisi istuneet valmiit pakettitalot. Tosin kyllä olemme niitäkin tutkailleet ja pakettiratkaisuista löytyy monia hyviä vaihtoehtoja. Onkin hyvä ottaa huomioon tontin luonne ja alueen kaava.
Perinteisesti rakentaminen olisi hyvä ajoittaa niin, että runko saadaan pystyyn kesällä kun on kuivaa ja lämmintä. Rakennusvaiheiden aikana talo olisi hyvä myös suojata. Honkatalojen ekopuutalo on siitä hyvä, että se valmistetaan valmiiksi tehtaalla, joten pystytys on nopeaa.
Meillä tämä täyttä höyryä rakennusvaihe on vielä edessä. Tontilla on nyt tarvikkeet perustuksia varten ja siitä projektin on taas hyvä edetä.
Tuossapa ehkä ne olennaiset asiat joita minulla tuli mieleen. Jos rakentaminen vähääkään kiinnostaa, suosittelen kokeilemaan. ❤️