Rakennuslupa on nyt jätetty
Toissapäivänä meillä oli pienen juhlan paikka. Istuimme sohvalla ja taputtelimme toisiamme selkään hyvästä työstä. Tähän vaiheeseen pääsy on vienyt muutaman vuoden ja useita tunteja työtä. Tontin kaavat, määräykset, korkeuserot, ilmansuunnat, talojen potentiaalin maksimointi, talopiirustusten tarkka mietintä ja toteuttaminen sekä rakennustiimin kokoaminen, ne kaikki kiteytyvät tähän hetkeen. Tuntuu, että jotain on jo nyt saavutettu. Vielä suurempi juhlan aihe on varmasti sitten, kun itse rakennuslupa myönnetään.
Muistan lukeneen muutama vuosi sitten artikkelin, jossa kerrottiin, että Espoo on Suomen rakentamisvihamielisin kaupunki ja löysinkin tuon artikkelin. Se on Rakennuslehden julkaisema vuonna 2015. Mietinkin, että mitenköhän meille käy luvan saamisen kanssa. Kuinka pitkään joudumme sitä odottamaan? Mies on hoitanut asiat hyvin ja huolellisesti. Koska aloitimme projektin jo vuonna 2015, olemme käyneet useita keskusteluja rakennusvalvonnan kanssa ja konsultoineet heitä projektin edetessä. Suunnitelmien ja piirrustusten pitäisi siis olla linjassa rakennusviranomaisten vaatimusten kanssa.
Lupapiste.fi-sivustolla määritellään rakennuslupaan liittyvät ja vaadittavat askeleet näin:
- Tiimityö kunniaan!
Rakennuslupa-asiointi tapahtuu vuorovaikutuksessa paikallisten rakennusvalvontaviranomaisten kanssa. He myöntävät luvan ja valvovat rakentamista yleisen edun näkökulmasta. Rakennusvalvonnan tehtäviä sekä rakentamista säätelee maankäyttö- ja rakennuslaki (MRL) sekä sen nojalla annetut asetukset, joita viranomaisten ja hankkeen osapuolten on noudatettava.
Juuri näin olemme tehneetkin ja projekti on tuntunut etenevän luontevasti hiomalla suunnitelmat yhteen rakennusviranomaisten vaatimuksiin.
Rakentajan kannattaa panostaa osaavaan tiimiin, sillä rakentajan vastuulla on varmistaa, että rakennusprojektin eri tahojen tehtävät ja ammattitaito kohtaavat.
Mies on etsinyt rakennusprojektiimme parhaimmat ammattilaiset, joiden ammattitaito ja osaaminen tulee hyödyttämään koko rakentamista ja sen osa-alueita. Ihan helppo homma tiimin kasaaminen ja sopivien tekijöiden löytäminen ei ole ollut. Onneksi kuitenkin tiimi on nyt kasassa.
- Keskustele rakennusvalvonnan kanssa ajoissa.
Mitä aiemmin selvität rakennusvalvonnalta projektisi luvansaantimahdollisuudet, kaavamääräykset ja palkkaat asiantuntevan pääsuunnittelijan edistämään hankettasi, sitä parempi. Useissa kunnissa suositaan kasvokkaista ennakkoneuvottelua ennen varsinaisen luvanhaun aloitusta, jotta hankkeen ja suunnittelun reunaehdot ovat osapuolille selvät.
Olemme tavanneet meidän rakennusvalvonnan lupa-arkkitehdin ja taloja suunnittelevan arkkitehdin kanssa muutamia kertoja yhdessä kasvokkain ja käyneet projektia ja sen määräyksiä läpi. Sitäkin enemmän keskustelua on käyty sähköpostin kautta ja luvanhakuvaiheessa sähköisen luvanhakuviestittelyn kautta.
- Hyvin suunnitellulle rakennushankkeelle kelpaa hakea lupaa.
Kun pääpiirustukset on laadittu ja suunnittelu on muutoinkin pitkällä, on aika aloittaa luvanhaku.
Jep, juuri näin se meilläkin tapahtui. Suunnitelmat olivat jo hyvin pitkällä ja rakentamisen aikataulu varmistunut, kun lupa vihdoin jätettiin.
- Valmis hakemus jätetään vireille kunnan viranomaisille
Lupahakemuksen sähköisestä versiossa löytyvät vaatimukset lupahakemuksen edellytyksenä olevista tiedoista ja dokumenteista ja voit olla yhteydessä viranomaiseen hakemuksen keskusteluikkunan kautta. Voit jakaa pääsyn hakemussivullesi kaikille hankkeessa mukana oleville tahoille.
Rakennusprojektin lupa-asiakirjojen täyttäminen sekä lupien hakeminen on ollut vaativa kokonaisuus, kuten rakennuslupa.fi -sivustolla todetaan. Mies on ollut meillä pääosassa rakennusluvan vireille jättämisessä ja pitänyt langat käsissään sekä huolehtinut, että kaikki eri selvitykset, raportit, kuvaukset, projektin henkilöt ja heidän tietonsa ovat mukana hakemuksessa. Mies on myös pitänyt huolen, että projektin eri osapuolet ovat toimittaneet tietonsa rakennuslupaa koskien, kuten arkkitehti talopiirrustukset, rakennesuunnittelija rakennekuvat ja LVI-suunnittelija LVI-putkikuvat.
- Naapurit ja viranomaiset saavat antaa kommenttinsa rakennushankkeelle
Meidän rakennuspaikalla on useampi naapuri, yhteensä 10 ja naapurien kuuleminen on vienyt myös jonkin verran aikaa. Olemme onnistuneesti saaneet kuulemisen kaikilta paitsi yhdeltä naapuriltamme. Tämän naapurin kuulemisen voimme liittää mukaan jätettyyn rakennuslupahakemukseen, kunhan saamme allekirjoitetun paperin palautettuna meille.
- Luvan saanti: päätös ja ehdot
Kun viranomainen on antanut päätöksen hankkeelle, siitä tulee viesti sähköpostiin.
Tätä seuraavaa askelta odotamme juuri parhaillaan. Jännittävät hetket ovat siis meneillään.
- Matka kohti rakennusunelmaa voi alkaa
Kun lupa on saatu, rakentamista ja suunnittelua päästään edistämään hankkeen osapuolten kanssa rakennusluvan ehtojen mukaisesti. Rakennustyötä ei kuitenkaan saa aloittaa ennen kuin rakennuslupapäätös on lainvoimainen 14 päivän valitusajan jälkeen.
En oikein malta odottaa, että pääsemme itse rakennusvaiheeseen ja talot alkavat valmistua. Ajatus siitä tuntuu jopa hieman absurdilta. Noh, ehkä ennemminkin palkitsevalta ja konkreettiselta saavutukselta.
Ihanaa viikonloppua kaikille!